Банкеръ Daily

Свят

Клара Добрев обеща да разгроми Виктор Орбан

"Няма да спрем, докато не победим Виктор Орбан и неговия режим", заяви Клара Добрев.

49-годишната Клара Добрев, чийто баща е българин, е основен кандидат в опита на опозицията да изтласка от властта премиера Виктор Орбан на изборите догодина.  Адвокатката обеща да измести Виктор Орбан от премиерския пост в Унгария, след като спечели първия тур на първичните избори на опозицията, които ще определят неговия съперник на парламентарните избори догодина, съобщава Ройтерс.

"Няма да спрем, докато не победим Виктор Орбан и неговия режим", каза тя.

Добрев победи на първия тур, като изпревари левия кмет на Будапеща Гергей Карачон, който също води кампания с проевропейска програма. Добрев получи 34,8 процента от гласовете, а Карачон - 27,3 процента. Консервативният кандидат Петер Марки-Зай остана трети с 20,4 процента.

Според социологическите проучвания националистическата партия Фидес на Орбан и опозиционната коалиция са с изравнени позиции, което поражда изгледи за най-оспорваната изборна надпревара от над 10 години.

Шест партии, включително социалистите, Демократична Коалиция, либерали и бившата крайнодясна, а понастоящем дясноцентристка „Йобик“, обединиха силите си срещу Орбан за вота догодина. Това е първия обединен фронт срещу премиера националист, откакто той дойде на власт през 2010 г.

Орбан и неговата партия „Фидес“ са на власт до голяма степен поради изборната система, която облагодетелства големите партии. Раздробената опозиция не успя да обедини усилията си на последните три избори.

Добрев, която е заместник-председател на Европейския парламент, обещава да намали бедността, да работи за приемане на еврото възможно най-скоро и да подкрепя правата на лесбийките, гейовете, бисексуалните и транссексуалните (ЛГБТ). Тя е кандидатка на лявата Демократична коалиция, оглавявана от бившия унгарски премиер Ференц Дюрчани, който е неин съпруг.

Добрев, чийто баща е българин, е родена в София през 1972 година. Тя е внучка на високопоставен член на унгарската комунистическа партия и е израснала в богат квартал на Будапеща. Има висше образование по икономика и право. Заемала е правителствен пост при управлението на социалистите, от който се оттегля през 2004 г., когато съпругът й става премиер. През 2019 г. е водещ кандидат на Демократичната коалиция на изборите за Европейски парламент.

Facebook logo
Бъдете с нас и във