Банкеръ Daily

Свят

Кюрдските сили обсадиха от всички страни Ракка

Отрядите на въоръжената коалиция "Сирийски демократични сили" (СДС), съставени предимно от сирийски кюрди, обкръжиха изцяло град Ракка - основния бастион на терористичната групировка "Ислямска държава" в Сирия, предаде ТАСС.

"Прекъснахме всички стратегически снабдителни линии на "Ислямска държава", заяви говорителката на коалицията Джихан Ахмад.

"Отрязахме екстремистите от Ирак, поставяйки под контрол шосето Рака - Дейр аз Зур, и им отнехме пътищата от Ракка към Табка и Дамаск", добави тя. Според нея "Ислямска държава" няма да може да изпраща допълнителни сили и въоръжение в Ракка.

"В Ракка те са обкръжени от четири страни", заяви Ахмад. "СДС освободиха от "Ислямска държава" хиляди квадратни километри в източната, западната и северната част на Рака", добави тя, изразявайки увереност, че освобождаването на главния бастион на терористите в Сирия няма да отнеме дълго.

По-рано телевизия "Фокс нюз" съобщи, че "Ислямска държава" планира да премести столицата си от Ракка в Дейр аз Зур, намиращ се на 140 км.

Според източник от Пентагона, цитиран от телевизията, американските въоръжени сили от два месеца наблюдават придвижване на стотици "служители и чиновници" на "Ислямска държава" от Ракка в намиращия се на брега на Ефрат град Маядин, разположен на 20 км от град Дейр аз Зур.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във