Банкеръ Daily

Доналд Тръмп:

Кюрдите ще освободят джихадисти, за да накарат САЩ да се върнат в Сирия

Американският президент Доналд Тръмп каза днес, че предвожданите от кюрдите сили в Североизточна Сирия може да освободят задържани бойци на групировката "Ислямска държава", за да накарат САЩ да върнат своите войски в района, предадоха Ройтерс и ТАСС.

Настъплението на Турция в Сирия предизвика тревога, че бойците на "Ислямска държава", задържани от предвожданите от кюрдите сили, които са американски съюзници, може да избягат и да възродят групировката. Твърди се, че много бойци вече са избягали.

"Кюрдите може да освободят някои, за да ни въвлекат", написа Тръмп в Туитър. По думите му бойците може лесно да бъдат отново заловени. "Лесно е да бъдат отново заловени от Турция или европейските държави, откъдето мнозина са дошли, но трябва да се действа бързо", каза той.

"Ние не възнамеряваме да участваме в още една война между хора, които се сражават помежду си от 200 години. Европа имаше възможност да получи своите затворници от "Ислямска държава", но не искаше да плати цената. "Нека САЩ да платят,", си казваше тя", заяви Тръмп.

"Наистина ли хората мислят, че трябва да влезем във война с членуващата в НАТО Турция? Войните, които никога не свършват, ще приключат", каза той.

Турският министър на националната отбрана Хулуси Акар обвини сирийските кюрдски бойци, че са опразнили затвор в Североизточна Сирия, в който са били държани бойци от групировката "Ислямска държава", предаде Асошиейтед прес.

Акар посочи, че затворът е бил опразнен преди пристигането на турските войски в района.

Министърът на отбраната на Турция каза още, че въпросният затвор е единственият, в който са държани бойци от "Ислямска държава" в граничния район на изток от р. Ефрат.

Това бе единственият затвор с бойци от ДАЕШ ("Ислямска държава") в нашия район. Когато стигнахме до там видяхме, че затворът е опразнен от СЗН (сирийските кюрдски Сили за защита на народа), както и че бойците от ДАЕШ са отвлечени, посочи Акар, цитиран от Ройтерс.

Той не каза колко затворници се смята, че са били отвлечени от затвора, нито пък спомена кой е отвлякъл затворниците и къде.

Засега СЗН не са направили коментар по въпроса.

Стотици семейства и поддръжници на членове на "Ислямска държава" избягаха от лагер за задържане в Сирия по време на сраженията между турските сили и кюрдите миналата седмица, припомня АП.

Турция твърди, че е решена да се сражава не само срещу сирийските кюрдски бойци, но и срещу групировката "Ислямска държава".

Facebook logo
Бъдете с нас и във