Банкеръ Daily

Свят

Кюрди и турци се биха на летището в Хановер (видео)

До сблъсък между кюрди и турци се стигна в понеделник през нощта на летището в Хановер в северната част на Германия, съобщи БГНЕС.

Прокюрдската група пътници, която се намирала на терминала за заминаващи, провеждала спонтанен митинг против военната операция на Турция в северна Сирия. Избухнал спор между демонстрантите и турски пътници. В резултат на това се стигнало до свада, при която двама души били леко ранени.

Полицията използвала сълзотворен газ срещу двайсетина от участващите в мелето.

Според местната преса на мястото на инцидента имало около 180 души. Демонстрантите скандирали антитурски лозунги към пътуващите към Истанбул с полет на „Търкиш еъруейз“. След като и те реагирали, се стигнало до сблъсък.

На 20 януари турският генерален щаб обяви началото на операцията „Маслинова клонка“ срещу кюрдските сили от Отряди за защита на народа (ОЗН) в сирийската област Африн, където живеят около 1,5 млн. кюрди. Досега според различни информации при турската офанзива с артилерия и от въздуха са поразени около 170 обекта, за които се твърди, че са укрепления на кюрдите. Вече има информация и за един загинал турски войник.

Кадри от сблъсъка на летището в Хановер можете да видите тук тук

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във