Банкеръ Daily

Свят

Китайските компании в Европа отчетоха приходи от 150,3 млрд. евро

Председателят на Търговската камара на Китай в ЕС Сю Хайфън заяви, че увеличеният обем на търговията между Китай и ЕС се дължи на бързото икономическо възстановяване на Китай и растящото търсене в Европа.

От съвместния годишен доклад на Търговската камара на Китай в ЕС и компанията за стратегически консултации „RolandBerger“ става ясно, че въпреки негативното влияние на пандемията  печалбите на китайските компании в Европа са се увеличили, съобщава Радио Китай. 

Според доклада, през 2020 г. китайските компании в Европа са отчели приходи от 150,3 милиарда евро, което е с 1,4% повече в сравнение с 2019 г. Новооткритите работни места от тях са били 320 000, което е с 10 000 повече в сравнение с предходната година. Подадените до Европейското патентно ведомство заявления за регистриране на патенти от китайските компании в Европа са били 13 000, което е увеличение от 10% на годишна база. Те са предимно в сферата на дигиталната комуникация, компютърните технологии, електрическите машини и други.

Председателят на Търговската камара на Китай в ЕС Сю Хайфън заяви, че увеличеният обем на търговията между Китай и ЕС се дължи на бързото икономическо възстановяване на Китай и растящото търсене в Европа.

В края на септември обаче европейските компании в Китай предупредиха за нарастваща изолация на азиатския гигант от световната икономика.

„Има тревожни признаци, че Китай отново се обръща навътре", предупреди Йорг Вутке, председател на Камарата на ЕС в Пекин. Камарата публикува документ по темата на 417 страници, в който предупреждава, наред с други неща, за последствията от отделянето за китайската икономика и чуждестранните компании в Народната република.

През последните няколко месеца Пекин наложи цяла поредица от нови планове за независимост на китайската икономика. Вносът, особено в областта на високите технологии, трябва да бъде заменен от местно произведени алтернативи. Там, където няма китайски производство, според плана, продуктите могат да идват и от чуждестранни компании, които произвежда, но само докато Китай няма свои собствени производители.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във