Банкеръ Daily

Свят

Китайските компании се чувстват като у дома си в Източна Германия

Саксония е важна за икономиката провинция в Източна Германия. Неотдавна тя бе посетена от китайски журналист, който проучи ситуацията с китайските инвестиции в района, съобщи China Radio International.

Данните показват, че за последните 8 години икономическият ръст на провинцията е достигнал 28% и тя се е превърнала в една от най-бързо развиващите се в страната. Производството на автомобили, машиностроенето, микроелектрониката и информационните и комуникационни технологии са сред водещите индустрии в района.

През последните години китайските компании са закупили няколко местни фирми, които произвеждат интелигентни чипове, полупроводникови продукти и традиционно водещи в индустриите на автомобилостроенето и машиностроенето.

Дирукторът на Асоциацията за стимулиране на икономиката в провинцията Томас Хорн смята, че въпреки че китайските инвестиции са навлезли само преди 10 години, те се увеличават много бързо и се класират сред първите 10 чуждестранни инвеститори в района.

"Китай е най-големият чужд търговски партньор на Саксония и се надява мащабите на сътрудничеството в рамките на инициативата „Един пояс, един път" да се разширяват", каза Хорн. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във