Банкеръ Daily

Свят

Китайският президент призова младежта към патриотизъм и комунизъм

Китайският президент Си Дзинпин призова днес китайската младеж да обича страната си и да се посвети на комунистическата партия, като предупреди, че няма място за тези, които игнорират нуждите на страната, съобщи Ройтерс.

Си Дзинпин говори на събитие по повод 100-годишнина на студентски протести в Китай.

Движението от 4 май 1919 г. започва като антиимпериалистически студентски протести срещу решението на Парижката мирна конференция, след Първата световна война, да повери на Япония контрола над германските владения в китайската провинция Шандун.

Движението скоро прераства в по-широк дебат как да се модернизира Китай, който неотдавна е свалил императора и е станал република през 1911 г.

Темата за студентските протести е особено чувствителна за Китай тази година, когато се навършват 30 години от кървавото потушаване на продемократичните протести на площад "Тянанмън" в Пекин на 4 юни 1989 г.

В реч в парламента пред официални представители и млади делегати Си заяви, че китайската младеж трябва да бъде благодарна на партията, страната, обществото и хората. "Кажете на всеки китаец, че патриотизмът е негов дълг, той е задължение", каза Си от трибуната. Речта му бе излъчвана на живо по китайската държавна телевизия. "За китайската младеж от новата ера пламенната любов към родината е основа на физическото и творческо развитие", каза Си.

Facebook logo
Бъдете с нас и във