Банкеръ Daily

Свят

Китайският парламент прие спорния закон за Хонконг

Китайският парламент прие почти единодушно спорния законопроект за националната сигурност в Хонконг, който е реакция на масовите протести в бившата британска колония миналата година, предадоха Франс прес и ДПА.

Както се очакваше, близо трите хиляди депутати одобриха мярката, заради която вече се активизираха протестите в китайската полуавтономна област и бе задействан процес на санкции от САЩ. Вашингтон заяви, че това решение на Пекин ще се отрази на статута на Хонконг като международен финансов център.

Законът заобикаля местното законодателство на Хонконг и наказва действия, които се смятат за застрашаващи националната сигурност или дестабилизиращи държавната власт в тази територия.

Хонконг вече не разполага с обещаната му автономия спрямо Пекин и следователно не може да продължи да се ползва с търговските привилегии според американския закон, заяви вчера пред Конгреса на САЩ държавният секретар Майк Помпео.

"Днес никой разумен човек не може да твърди, че Хонконг запазва висока степен на автономия от Китай, предвид фактите на място", се казва в изявление на Помпео, като изрази подкрепа за жителите на града.

"Някога САЩ се надяваха, че свободен и проспериращ Хонконг ще представлява модел за авторитарен Китай, но вече е ясно, че Китай моделира Хонконг по свое подобие", добави Помпео.

Това е първото ответно действие на американската дипломация към спорния закон за националната сигурност, който китайският парламент се кани да наложи на бившата британска колония, отбеляза АФП. Помпео порица отново намерението на Китай да наложи едностранно този текст.

"Удостоверих пред Конгреса, че Хонконг вече не заслужава същото отношение", с което се ползваше досега, заяви Помпео.

Очаква се това да постави под въпрос преференциалния търговски статут, с който се ползва бившата британска колония, както и позициите на града като финансов център.

Facebook logo
Бъдете с нас и във