Банкеръ Daily

Свят

Китайският бизнес се насочва към Африка

В почти всички страни южно от Сахара  Пекин участва активно с държавните си концерни и финансира големи проекти. Снимка: Радио Китай

Китай вече реализира проекти, прави инвестиции  и отпуска  кредити на страните от Африка. В почти всички страни южно от Сахара  Пекин участва активно с държавните си концерни и финансира големи инфраструктурни проекти. 

На 26 август бе публикуван доклад „Инвестициите на китайските предприятия в Африка – пазарната сила и ролята на частната икономика“. В документа се посочва, че китайските инвестиции в Африка са дали положителен принос за африканската индустриализация и подобряване на живота на местните хора, както и стимулират инклузивното развитие на африканските икономики.

Докладът е съставен от Неправителствената търговска камара на Китай и Африка и на базата на данни от 63 предприятия и проекти анализира жизнеността на китайските инвестиции в Африка и представянето им в главните африкански икономики и в традиционните африкански индустрии.

Документът представя активното участие на китайските предприятия в борбата срещу епидемията от новия коронавирус и усилията им в намаляване на бедността в африканските страни, както и показва историята, ефективността и потенциала на търговско-икономическото сътрудничество между китайските предприятия и африканските държави.

Западът обаче е скептичен, защото според него Китай създава опасни зависимости. През март правителството на Кения обяви, че дори страната да не може да изплати навреме кредита от 3,2 милиарда долара, важното в икономически план пристанище на Момбаса няма да попадне в китайски ръце. Парите бяха отпуснати за строителството на железопътна линия между Момбаса и столицата Найроби. Но тъй като превозите на стоки не достигнаха очаквания размер, спадът в приходите доведе до изоставане в плащанията, особено след началото на пандемията. 

По същия начин товарното пристанище Хамбантота в Шри Ланка бе построено с китайски кредити.Но през 2016 г. правителството изпадна във финансови затруднения, се наложи то да бъде отдадено на концесия за 99 години на китайска компания.

Facebook logo
Бъдете с нас и във