Банкеръ Daily

Свят

Китайски студенти плащат по 12 хил. долара за кариера на Уолстрийт

Консултантски фирми за кариерно развитие никнат като гъби в Китай през последните години. Те вземат по 12 хил. щ. долара и повече, за да помогнат на студенти да стажуват и евентуално да започнат работа в едри компании от Уолстрийт като "Голдмън Сакс груп" и "Ситигруп". 

Програмите предлагат "ходатайства" на студентите като ги свързват с банкери, които да им помогнат със стратегията, създаването на контакти, съставянето на мотивационни писма и дори с вътрешни препоръки, вещаещи успех при получаване на работа от Шанхай до Ню Йорк. Агенциите твърдят, че са привлекли професионалисти от авторитетни банки и дори от фондове и от фирми за частни капитали.

Тази практика се атакува от растящ брой критици, които питат дали е почтено или удачно за сектора да бъде дадено още едно рамо на по-заможните. Повдигат се и ред етични опасения относно банкерите, които, в някои случаи дори без да информират работодателите си, поемат втора работа срещу комисионна. 

Китайските банкери, работещи като ментори с агенциите и вземат пари за вътрешните препоръки, се увеличават безконтролно през последните години. И поставят сериозния въпрос: ако някой плаща на някого, за да напише автобиографията му или да спечели първия кръг при интервютата, почтено ли е към другите кандидати за работа, които не могат да си позволят подобен пакет. 

Надпреварата за работни места идва в момент когато международни и местни банки започват да наемат служители в Китай след като страната отвори финансовите си пазари за света.

Например, "Голдмън Сакс", "Ю Би Ес груп" и "Креди Сюис" искат да удвоят и дори да утроят персонала си докато "ловуват" за китайски богаташи. Този устрем не успява да внесе спокойствие в сложния пазар на труда. В поразения от пандемията финансов сектор разкриването на нови работни места е паднало с 12% през 2020-а, а за всяка обявена позиция в доверителните и инвестиционните фондове и във фирмите за ценни книжа се състезават по около 40 кандидати, по информация на уебсайта за набиране на служители Zhaopin.com.  

По-широкият пазар на труда е най-неблагоприятен от десетилетия с рекордните си 9.1 млн. свежо дипломирани китайски студенти. Техните редици набъбват допълнително от тълпите завършили зад граница техни съграждани, които се връщат у дома заради растящото напрежение със Запада и успехите на страната им в овладяването на пандемията, която все още вилнее в много държави. 

Стажовете и консултирането на кариерното развитие не са ограничени до Китай

Това е сериозен бизнес и в САЩ, като тази ниша е надхвърлила 16 млрд. долара през миналата година, по данни на организацията за пазарни проучвания IBISworld. Американските фирми също уверяват, че могат да осигурят професионалисти и ментори. Например, играчът от бранша Wall Street Oasis твърди, че разполага с над 1000 различни експерти, от които да се избира, и предлага пакети, вариращи от 79 до 1390 долара.

Базираната в китайската провинция Чънду DreambigCareer, основана през 2013-а и помагаща на китайци за обучение зад граница, е имала 4 хил. клиенти през 2020-а - четирикратно увеличение за последните четири години, информира Джоузеф Гуо - един от съоснователите на агенцията и главен оперативен директор, който е бивш банкер на "Креди Сюис". Нейна програма, наречена Blackbell, се продава най-вече на завършили колежи и на студенти втора година, за да им помоне за стажовете в ранните им университетски години. Тя предлага над 100 часа за квалификация и всеки студент може да ползва четири-пет ментори, твърди Гуо. Той допълва, че сесиите са основно онлайн, но е имало случай ментор в Лондон да заведе студент "на по напитка", за да му помогне в създаването на контакти. Таксите на DreambigCareer варират от няколкостотин долара до над 10 хил. долара, което е в ниския диапазон на комисионите в тази ниша.

"100% проверени"

Всичките ментори са "100% проверени", твърди Гуо. Мнозинството от тях са получили одобрение от работодателите си преди да поемат допълнителните функции, но не се изключва възможността да има работещи и "нелегално". Някои от менторите дори са поставили условие да останат анонимни и са поискали техни "питомци" да не бъдат изпращани като стажанти във фирмите, в които работят, за да се избегне конфликт на интереси.  

Менторите по правило могат да вземат по 100 и повече долара на час за своите напътствия, твърдят пожелали анонимност лица от бранша.

Представител на Breadoffer, който, по информация от маркетингови материали взема по 12 хил. долара за уреждане на работа в "Голдмън Сакс", твърди, че предлаганите пакети не гарантират пълна заетос в която и да било фирма. Агенцията иска по 9 хил. долара за постъпване в китайския финансов гигант "Ситик сикюритис".

Фирмата от Шанхай Wall Street Tequila, за която студенти и професионалисти твърдят, че има най-високи "тарифи", съобщава на официалния си сайт Wechat, че е помогнала на над 3 хил. студенти да получат високоплатени предложения от 1 млн. юана (152,680 долара) през последните седем години. Нейният основател Джери Сън, който е бивш анализатор в "Джей Пи Моргън Чейз", коментира за китайска медия още през 2017-а, че е обучил повече от половината китайци, работещи в деветте водещи глобални банки, в периода 2015-2017-а. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във