Банкеръ Daily

Свят

Китайски компании ще правят клинични изпитвания срещу щама Делта

До момента са одобрени четири китайски ваксини за навлизане на вътрешния пазар в Китай, а още три препарата са получили разрешение за спешна употреба.

Китайските компании Синовак и Синофарм ще кандидатстват пред регулаторните органи за клинични изпитвания и спешна употреба на ваксини срещу мутиралия щам на коронавируса Делта. Новият вариант вече е идентифициран в 130 страни и региони по света, съобщи ТАСС. 

"Синовак скоро ще изпрати заявления за клинични изпитвания и спешна употреба на  срещу Гама и Делта щамовете пред регулаторните органи по света“, каза изпълнителният директор Ин Уайдонг. Същите планове обявиха и от компанията Синофарм. 

Китайските вирусолози потвърждават, че изследванията продължават. През първата половина на годината няма нужда да се променя щамът във ваксините, тъй като все още не е ясно кой вариант ще стане доминиращ. Но това може да стане достатъчно бързо с подходяща подготовка.

До момента са одобрени четири китайски ваксини за навлизане на вътрешния пазар в Китай, а още три препарата са получили разрешение за спешна употреба.

В четвъртък, 5 август, Еврокомисията обяви, че страните от Европейския съюз сами да  решат дали да ваксинират с трета доза.  Решенията за реваксинация ще се вземат не от Брюксел, а от правителствата.

"Въпросът дали да се използва допълнителна, трета доза, която повишава имунитета, е от компетентността на държавите-членки на ЕС. Ние винаги подкрепяме решения въз основа на научни доказателства, като вземаме предвид становището на Европейската агенция по лекарствата“, обясни представител на ЕК и допълни,  че институцията ще предостави на държавите блока достъп до необходимите препарати за реваксинация.

Facebook logo
Бъдете с нас и във