Банкеръ Daily

Свят

Китайски инвестиции потичат към Беларус

Беларус търси нови стимули за икономическо развитие и привличане на чуждестранни компании в опит да получи нови инвестиции и достъп до европейския пазар. За постигането на тази цел в близост до Минск се изгражда нов индустриален парк. Great Stone Industrial Park е съвместен проект на Беларус с Китай.

Макар, че е малка страна в Източна Европа, Беларус е една от ключовите области на китайската инициатива "Един пояс, един път" – новият "Път на коприната". Въведената в ход глобална икономическа инициатива на Китай за създаване на пътят на коприната през 21-ви век е в две направления - морско и сухопътно. Целта е преди всичко извършването на мащабна инвестиция в инфраструктурата, както и създаване на нови търговски маршрути и бизнес възможности, които да обхванат 60 държави от Азия, Африка и Европа.

Китай разчита на Беларус да стане основен транзитен център, доставящ китайски стоки за Европа. А Беларус иска да бъде част от този процес, виждайки в него възможност да даде значителен тласък на местната икономика. Сергей Вайтеховски, заместник-генерален директор на Great Stone Industrial Park Development Company подчертава, че Great Stone ще бъде платформа за нови проекти и индустрии.

"Всички разбираме, че икономиката на Беларус трябва да се развива. Нуждаем се от нови технологии, нови умения, които идват с чуждестранни инвеститори. В дългосрочен план, Great Stone Industrial Park ще може да допринесе за около 3-5% от БВП на Беларус. И мисля, че това са доста добри стойности," каза Вайтеховски пред Euronews.

Вече са регистрирани повече от 60 компании, при това те не са само от Китай и Беларус – има от Германия, Швейцария и Австрия. Основната цел за привличане на европейски компании към Беларус изглежда е постижима, въпреки че е все още на ранен етап. Този проект създава печеливша ситуация за китайските инвеститори, които силно се стремят да се закрепят в Източна Европа.

"Виждаме, че днес Китай и Европа имат ВСЕ по-близки и по-близки отношения. Много местни компании от този парк са фокусирани към Европа. The Great Stone Industrial Park ще им позволи да навлезнат на европейския пазар в по-добри условия," подчерта главният изпълнителен директор на Great Stone Ху Женг. Досега повече от 400 милиона евро са инвестирани в развитието на The Great Stone Industrial Park, а в следващите няколко години се очаква тази сума да се утрои.

Facebook logo
Бъдете с нас и във