Банкеръ Daily

Свят

Китайски дипломат: С Русия работим за по-справедлив световен ред

Китайският президент Си Цзинпин и президентът на Русия Владимир Путин

Китай работи с Русия за създаването на един по-справедлив световен ред. Това заяви високопоставеният китайски дипломат Ян Цзечъ няколко дни преди очакваната среща между президентите на двете страни, предаде Франс прес. Според руската дипломация е планирано китайският президент Си Цзинпин да се срещне с руския си колега Владимир Путин тази седмица в Узбекистан, в кулоарите на срещата на високо равнище на Шанхайската организация за сътрудничество.

"Под стратегическото ръководство на президента Си Цзинпин и президента Владимир Путин нашите отношения винаги се развиваха добре", каза първият дипломат на Комунистическата партия. Ян, чието влияние е по-голямо от това на външния министър, направи изявлението на среща с руския посланик Андрей Денисов, който напуска Китай след много години в страната. "Китай има желание да работи с Русия с цел да поддържа духа на стратегическо сътрудничество на високо ниво между нашите две страни, защита на общите ни интереси и насърчаване на развитието на международния ред в една по-справедлива и разумна посока", подчерта китайският дипломат.

Попаднала под удара на западните санкции и в дипломатическата изолация след началото на войната в Украйна, Русия се стреми да засили връзките си с азиатските страни, особено с Китай. Китайската дипломация не осъди руското нашествие в съседната страна, но заклейми западните санкции срещу Москва и продажбата на оръжие на украинските власти.

Facebook logo
Бъдете с нас и във