Банкеръ Daily

Свят

Китайски архитекти спечелиха конкурс за дизайн на "Нотр Дам"

Двама китайски архитекти спечелиха конкурса за дизайн на катедралата "Нотр Дам" в надпревара с 226 участници от 56 държави. Конкурсът бе организиран от GoArchitect, независим издател от Лос Анджелис, предаде China Radio International.

С над 30 000 гласа дизайнът на архитектите Цай Дзъю и Ли Събей, озаглавен "Сърцето на Париж бие" победи в надпреварата. Централен елемент в него е уникалната капсула на времето на върха на кулата стрела, която е проектирана да се отваря на всеки половин век. "Високотехнологична инсталация с магнитна левитация пази спомени за миналото и запазва пространство за бъдещето. Върхът на кулата символизира пулсиращото сърце на Париж, движи се ритмично нагоре и надолу и следва диханието на града", казаха двамата архитекти в интервю за GoArchitect.

Победителите ще получат награда от 1000 долара за своята творба, която най-вероятно няма да е част от плана за реставрация на катедралата. GoArchitect стартираха конкурса с надеждата, че френското правителство ще бъде с по-либерално мислене при избора на дизайн и ще помисли за интегрирането на смели и модерни решения.

Дизайнът на китайските архитекти ще бъде включен в книга със заглавие "Визия за Нотр Дам" заедно с всичките 226 кандидатури.

Пожар в 850-годишната катедрала унищожи покрива и емблематичната кула стрела, а вътрешността й бе силно увредена.

Facebook logo
Бъдете с нас и във