Банкеръ Daily

Свят

Китайската зелена сделка ще струва 16 трилиона долара

Активната реакция на климатичните промени и насърчаване на зеленото развитие е не само необходимо за новия етап на развитие на Китай, но и в съответствие с глобалната тенденция. Сега е моментът за сътрудничество в сектора на зелените финанси.

Китай си е поставил за цел да достигне пик на емисиите от въглероден диоксид до 2030 г. и въглероден неутралитет до 2060 г., съобщава Радио Китай. 

На заседание на Комисията по финанси и икономика, проведено на 15 март, президентът Си Дзинпин подчерта, че пикът на въглеродните емисии и въглеродната неутралност трябва да бъдат включени в цялостния план за изграждането на екологична култура и за осъществяването ѝ да бъдат предприети сериозни мерки. Американското издание Foreign Affairs коментира, че „Пекин е искрен в борбата с изменението на климата“.

"Голдман сакс“ (Goldman Sachs Group) наскоро публикува доклад, в който се казва, че за да постигне целта за въглероден неутралитет до 2060 г., Китай ще инвестира 16 трилиона долара в свързана с околната среда инфраструктура и ще създаде 40 милиона нови работни места през следващите 20 години.

Китайският финансов седмичник „Цайсин“ анализира, че поне три четвърти от инвестицията, или 12 трилиона долара, ще дойде от частния сектор. Ин Джън, изпълнителен вицепрезидент на Schneider Electric Global и президентът на филиала на компанията в Китай, вижда огромни възможности за бизнес. „По отношение на екологичното и иновативно развитие нашата мисия и техническа експертиза са в пълно съответствие с целите на новия етап на развитие на Китай“, казва той.

В последните години Китай и Европа се стараят да поддържат успешно сътрудничество в областта на зелените финанси. Централните банки на Китай, Нидерландия, Франция, Великобритания, Германия и други европейски държави стартираха съвместно Зелена финансова мрежа (NGFS), за да засилят управлението на финансовите рискове и да мобилизират обществен капитал в зелени и ниско въглеродни инвестиции. Понастоящем тази мрежа има 83 членове и се превърна във важна платформа за финансовите регулаторни агенции при осъществяване на сътрудничество в областта на зелените финанси.

Активната реакция на климатичните промени и насърчаване на зеленото развитие е не само необходимо за новия етап на развитие на Китай, но и в съответствие с глобалната тенденция. Сега е моментът за сътрудничество в сектора на зелените финанси.

Facebook logo
Бъдете с нас и във