Банкеръ Daily

Свят

Китайската ваксина на Sinovac показа 97% ефективност

Ваксината срещу Covid-19 на китайската фармацевтична компания Sinovac показа 97 процента ефективност по време на предварителни изпитания в Индонезия, съобщи агенция Блумбърг.

Индонезийската държавна компания "Био фарма" ще произвежда тази китайска ваксина.

През август компаниите Bio Farma и Sinovac стартираха 6-месечния пробна ваксинация в Индонезия при 1620 доброволци на възраст между 18 и 59 години, половината от които получиха плацебо.

През ноември, публикувано в медицинското списание The Lancet Infectious Diseases проучване показва, че ваксината CoronaVac вероятно ще предизвика бърз имунен отговор у участниците въз основа на техния опит с други ваксини и данни от предклинични тестове върху животни.

От индонезийската компания съобщиха, че потенциалната ваксина е довела до създаването на антитела при 97 на сто от ваксинираните. Окончателните данни ще бъдат публикувани през януари. При тестовете в Бразилия ваксината показа 95 процента ефективност.

Междувременно през уикенда Индонезия получи първата си партида ваксина CoronaVac на китайската фирма Sinovac.

Първата пристигнала партида е от 1,2 милиона дози, а следващата пратка от 1,8 милиона дози трябва да пристигне в началото на януари.

Високият процент на ефикасност на кандидат-ваксината CoronaVac е важен, тъй като би позволил и други страни в азиатския регион, особено на тези от Югоизточна Азия, да се възползват от нея, тъй като редица от  тези държави вече са сключили сделки с Китай за ваксини срещу коронавирус.

Facebook logo
Бъдете с нас и във