Банкеръ Daily

Свят

Китайската армия преминава към нова стратегия за управление на кризи

Китайската народноосвободителна армия (НОА), отчитайки промените, настъпващи в света, преминава към нова стратегия за предотвратяване на кризи. Това съобщи днес ръководителят на Центъра за изучаване на войни при Академията за военни науки на КНР Чен Рунди.

„Във всички публикувани доклади преди това отбелязахме, че се придържаме към стратегията за "предприемане на предварителни мерки и противодействие“ (когато констатираме агресия от някой друг)...В наскоро издадената Бяла книга стратегията за отбрана беше формулирана като „разполагане и противопоставяне“, обясни той на пресконференция:

„Защо трябваше да променим формулировката? Китайската армия продължава да върви в крак с времето <...>, а нашата нова позиция е да контролираме кризисни ситуации и да потушаваме конфликтите, предотвратявайки войната", обясни видният китайски стратег.

Ръководителят на изследователския център обясни, че при тази позиция основната задача е "не само да се подготви за война, но и да приложи мерки за сплашване на противника".

Facebook logo
Бъдете с нас и във