Банкеръ Daily

Свят

Китайска медия: Тръмп се изказва като новобранец

Новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп "се изказва като новобранец", заявяват днес китайските медии, които определят като "жалко" предложението му позицията на САЩ за Тайван да се използва като разменна монета, предаде Асошиейтед прес.

Националистичният таблоид "Глоубъл таймс" заклеймява в редакционна статия стратегията на Тръмп и заявява, че Китай би реагирал остро на всякакво преосмисляне на политиката на "един Китай".

Откакто призна Пекин през 1979 г., Вашингтон поддържа само неофициални връзки с Тайван, самоуправляващият се остров, който Китай смята за своя територия. Откакто спечели президентските избори през ноември, Тръмп многократно е заплашвал да сложи край на това статукво.

"В миналото Тръмп ни е вбесявал, сега ни е смешен. При стремглавото си издигане в политическия живот той е шокиращо уверен, че е запознат с работата, макар че се изказва като новобранец", пише вестникът, който се публикува от официоза на Китайската комунистическа партия "Жънмин жибао".

Англоезичният в. "Чайна дейли" в редакционна статия обвинява Тръмп, че "си играе с огъня".

"Ако Тръмп е решен да използва този гамбит при встъпването си в длъжност, неизбежно ще настъпи период на ожесточени и вредящи взаимодействия, тъй като Пекин няма да има друг избор освен да свали ръкавиците", пише вестникът.

В публикувано в петък интервю за в. "Уолстрийт джърнъл" Тръмп заяви, че "всичко е предмет на преговори, включително тезата за "един Китай"".

Вчера китайското външно министерство заяви, че политиката за "един Китай" не подлежи на договаряне.

 


 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във