Банкеръ Daily

Свят

Китайци в САЩ съдят Тръмп, защото ги е "демонизирал"

Ищците искат от Тръмп, които ги е "демонизирал"  да плати обезщетение от 1 долар на всеки азиатец и гражданин на тихоокеанска държава, живеещ в САЩ, или общо 22,9 милиона щатски долара.

Коалицията за граждански права на американците от китайски произход е завела дело срещу бившия президент Доналд Тръмп заради твърдението му, че коронавирусът е „китайски“. Според обвинението, подходът на Тръмп е нанесъл сериозни вреди на азиатците в САЩ и е допринесъл за увеличаване на насилието срещу тях, съобщава Радио Китай.

Ищците искат от Тръмп, които ги е "демонизирал"  да плати обезщетение от 1 долар на всеки азиатец и гражданин на тихоокеанска държава, живеещ в САЩ, или общо 22,9 милиона щатски долара. Организацията заяви още, че ако спечели делото ще използва средствата за изграждане на музей за историята на американците от азиатско-тихоокеанския произход, както и техния принос за САЩ.

Бившият президент на САЩ многократно изразяваше мнение, че новият тип коронавирус, който бе открит в края на 2019 г. в Централен Китай, след което се разпространи по целия свят, трябва да се нарича „китайски вирус“. На свой ред Министерството на външните работи на КНР редовно осъжда всякакви опити за свързване на името на заразата с Китай.

През март в Атланта, Джорджия се чуха смъртоносни изстрели срещу три салона за масажи, които погубиха живота на осем души, шест от които са жени от азиатски произход.

Според скорошно проучване антиазиатските престъпления от омраза са се увеличили със 150% от началото на пандемията, а много експерти смятат, че това е в резултат от политиката на бившия президент Доналд Тръмп.

Миналата седмица президентът Джо Байдън подписа закона за престъпленията от омраза, който мина успешно през Конгреса в един от редките напоследък примери за междупартийно сътрудничество.

На церемонията по подписването, открита от вицепрезидента Камала Харис, присъстваха предимно представители на Демократическата партия, но имаше и някои републиканци. Церемонията се състоя без маски и социално дистанциране и се превърна в най-мащабното събитие в Белия дом от идването на Байдън.

Facebook logo
Бъдете с нас и във