Банкеръ Daily

Свят

Китай започва грандиозна реформа на външната си търговия

Китай трябва да ускори  отварянето на своя пазар, за да даде силен тласък на нов модел на развитие. Това обяви президентът на страната Си Дзинпин. 

"Ускорено  формиране  на нов модел на развитие, базирано на вътрешното потребление и взаимовръзка между вътрешния и международния пазари, е стратегическо решение,  съответстващо на  етапа и  на условията на китайското развитие. Това е системна и дълбока еволюция, която е от голямо значение за цялостното развитие на държавата", подчерта Си Дзинпин, цитиран от "Радио Китай".

Според него голямата реформа трябва да започне от отварянето на Китай към външния свят.

"В същото време необходима е координация между развитието и сигурността и навременно предотвратяване на рисковете и предизвикателствата. Китай трябва да продължи да насърчава основаното на иновации развитие на външната  си търговия, нейното улесняване и оптимизиране на международната среда за търговските потоци", отбеляза президентът.

Реформата на външната търговия е базирана на 15 мерки за оптимизиране на финансовата и данъчната политика, улесняване на митническите процедура и персоналните контакт, подкрепа за важните индустрии и компании и други. Основната цел на мерките е съдействие за развитието на външнотърговските компании, индустриалната снабдителна верига и разширяване на чуждестранните инвестиции.

„Ще бъдат намалени още данъците и ще подпомогнем компаниите да разширят пазарите си в чужбина, за да се стабилизира производството, продажбите и заетостта. В същото време ще насърчаваме чуждестранните инвестиции в индустрията за високи технологии и ще гарантираме добрите услуги за важни проекти на чуждестранни инвеститори, за да се увеличи доверието им в нашия пазар“, каза министърът на търговията Жън Хунбин. 

Той добави, че някои чуждестранни политици говорят за „разделяне“ на индустриалната верига в техните страни  от  китайската, но за момента е ясно, че Китай остава предпочитана дестинация за капиталовложенията на много транснационални компании.

Европейският съюз, Китай и Съединените щати са тримата най-големи участници в международната търговия в световен мащаб  от 2004 г. насам, когато Китай изпревари Япония. Китай е на първо място в света по износ на стоки - 15,8 %. 

Външната търговия на Китай расте с бързи темпове, въпреки търговската война и митата, които Пекин и Вашингтон си налагат взаимно от 2018 година насам. Тогава  Вашингтон наложи мита върху китайски стоки за 250 млрд. долара, а Китай отвърна с мита върху американски внос за 110 млрд. долара.

Facebook logo
Бъдете с нас и във