Банкеръ Daily

Свят

Китай започна масова ваксинация

Според изчисленията на експертите на ден е възможно да се ваксинират по 200 000 души, като този капацитет ще се разшири допълнително.

След като приключи ваксинирането срещу COVID-19 на ключовите групи преди началото на Пролетния празник (Китайската нова година), Пекин ще стартира мащабна кампания за ваксиниране, която се очаква да бъде завършена през месец май, съобщи Радио Китай.

В четвъртък най-населеният район на китайската столица Чаоян започна поетапно да открива места за ваксинация на широката общественост на възраст между 18 и 59 години. Районът Дасин даде старт на своята програма за ваксинация в сряда, докато Фънтай, Шуни, Фаншан и Миюн направиха това преди Пролетния празник.

Медиите съобщиха, че до 16 януари са били ваксинирани 1,7 милиона жители на столицата. В рамките на програмата за спешна ваксинация до 10 февруари 2,5 милиона души са получили две дози от ваксината.

Пекин има над 20 милиона жители. За да бъде постигнат стаден имунитет е необходимо да се ваксинират 70-85% от столичани, или около 14 милиона души. Според изчисленията на експертите на ден е възможно да се ваксинират по 200 000 души, като този капацитет ще се разшири допълнително. Очаква се програмата за мащабна ваксинация да бъде завършена през месец май.

Facebook logo
Бъдете с нас и във