Банкеръ Daily

Свят

Китай взе страната на Франция

Премиерът на Австралия Скот Морисън

Австралия едностранно прекрати договора с Франция за ядрени подводници и реши да си сътрудничи със САЩ и Великобритания в създаването на нов алианс в областта на сигурността. Това нейно действие разгневи французите и показа колко коварно може да е австралийското правителство, се казва в коментар на Радио Китай. 

Австралия заяви миналата седмица, че ще отмени поръчка за конвенционални подводници от Франция и вместо това ще построи най-малко осем подводници с ядрен двигател с американска и британска технология, след като сключи партньорство за сигурност с тези държави под името AUKUS.

Премиерът на страната Скот Морисън обаче вероятно не забеляза, че на пресконференцията, на която бе обявено създаването на новия алианс, американският президент Джо Байдън "забрави" името му и го нарече „онзи австралиец“. Дори австралийският народ не можа да разбере защо Байдън не е запомнил името на техния премиер. 

"Очевидно е, че правителството на Морисън е заложило бъдещето и съдбата на Австралия на карта. Самодоволният и егоистичен австралийски премиер привързва страната си към „опасна колесница“, коментира китайската медия. 

Решението на Австралия наруши принципите в договора и ще окаже дълготрайно отрицателно влияние не само върху външните работи, но и върху икономиката. Кой би желал да си сътрудничи с такава държава?

"Съветваме „онзи австралиец“ да прекрати този фарс и внимателно да помисли за благата и честта на австралийския народ, както и да покаже, че страната му е независима и притежава достойнството да бъде една суверенна държава", се казва в анализа.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви, че му е трудно да разбере хода на Австралия, Великобритания и САЩ.

“Защо? Защото с новата администрация на Джо Байдън Америка се завръща. Това беше историческото послание, изпратено от тази нова администрация и сега имаме въпроси. Какво означава – Америка се завръща? В САЩ или някъде другаде? Не знаем“, каза той пред репортери в Ню Йорк.

Ако Китай е основният фокус на Вашингтон, тогава е много странно САЩ да се присъединят към Австралия и Великобритания, каза той и определи решението като “отслабване на трансатлантическия съюз”.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във