Банкеръ Daily

Свят

Китай вдига митата за американски стоки за 60 млрд. долара

Властите в Пекин обявиха, че от полунощ на 24 септември въвеждат мита за вноса на американски стоки на стойност 60 млрд. долара в отговор на митата, които САЩ ще наложат на същата дата върху китайски внос за 200 млрд. долара, предаде БНР.

Трябва да се има предвид, че в процентно отношение китайските налози за 60 млрд. долара ще обхванат почти половината американски стоки, внесени в страната през миналата година (за около 130 млрд. долара), като американските мита за 200 млрд. долара също са близо половината от китайския експорт в посока САЩ в размер на 505 млрд. долара през 2017-а година.

Китайското министерство на търговията отбеляза, че новите мита ще бъдат в размер между 5% и 10% и ще се отнасят за 5207 американски продукта. Ако САЩ настояват за по-нататъшно повишаване на тарифните ставки за китайски стоки, Пекин ще реагира съобразно с това. От министерството също така посочиха, че тарифна реакция е принудителен отговор на търговския протекционизъм на Съединените щати.

В списъка с американските стоки, които ще бъдат обложени с налози от властите в Пекин, се включва и втечнения природен газ (LNG), като митото за него ще бъде от 10% - под първоначалното предложение за мито от 25 на сто.

Китай ще обложи с мито от 10% поредица от американските стоки, които бяха изброени преди време от Министерството на търговията и за които първоначално се обмисляше налог от 20%, докато стоките, за които първоначално се обмисляше мито от 10% ще бъдат обложени с 5 на сто.

Facebook logo
Бъдете с нас и във