Банкеръ Daily

Свят

Китай съобщи за още 73-ма починали от коронавируса

Нови 73 души са починали в континентален Китай вчера вследствие на епидемията от коронавируса. С това общият брой на починалите става 563. Това съобщиха китайските здравни власти, цитирани от Ройтерс.

Националната комисия по здравеопазването заяви, че в цял Китай през вчерашния ден е съобщено за 3694 нови случая на коронавируса, с което общият брой става 28 018.

Още десет души на борда на круизния лайнер в пристанището на Йокохама са дали положителна проба за коронавируса, съобщи днес японската телевизия, като се позова на здравното министерство в Токио.

Около 3700 души са заплашени от това да се наложи да изкарат най-малко двуседмична карантина на борда на круизния кораб.

Лайнерът се оказа блокиран от световната епидемия на коронавируса, след като 80-годишен мъж от Хонконг дал положителна проба, след като слязъл от кораба в края на миналия месец.

За вируса се проверяват и 3600-те пътници на борда на друг круизен кораб, този път в Хонконг, след като трима пасажери от предишно пътешествие са диагностицирани с вируса, предаде Асошиейтед прес. Главният администратор на Хонконг Кари Лам обяви, че два пристанищни терминала, включително този, на който в момента корабът е поставен под карантина, ще бъдат затворени.

В момента Китай се бори с епидемията от новия коронавирус, а международното общество предоставя подкрепа и помощ на китайския народ. Въпреки това като най-голямата развита страна с водещо световно ниво в медицината, САЩ, не само не оказа съществена помощ на Китай досега, но и стана първата държава, изтеглила консулския си персонал от град Ухан и първата държава обявила всеобхватни ограничения за достъпа на китайски граждани на нейна територия, коментира Radio China International.

Поведението на САЩ не само противоречи на препоръките на Световната здравна организация, но и възпрепятства спешната превенция и контрол на епидемията, както и международното сътрудничество в борбата с коронавируса.

Новият коронавирус няма граници. Преодоляването на настоящата епидемия изисква всички държави да работят заедно в дух на солидарност и сътрудничество.

Въпреки поведението на САЩ в борбата срещу новия коронавирус, Китай е заедно с много страни. Подкрепата, помощта, доверието и сътрудничеството от цял свят повишават доверието и силата на Китай да спечели битката със заразата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във