Банкеръ Daily

Свят

Китай спусна на вода нов клас разрушител

Днес Китай спусна на вода разрушител (ескадрен миноносец), въоръжен с управляеми ракети - първия кораб от серия, включваща общо 12, четири от които се строят в момента. Това съобщи агенция Синхуа, предаде ТАСС.

Според новинарския сайт Сина водоизместимостта на разрушителя, дълъг 183 м, е 12 300 тона. Това е най-големият кораб от този клас в китайските военноморски сили и втори в света след американския разрушител "Зъмуолт" (над 14 000 тона). Очаква се Народноосвободителната армия на Китай да го приеме на въоръжение през 2018 г.

Основното въоръжение на разрушителя ще включва два блока по 64 системи за вертикално изстрелване на ракети - общо 128. Освен това за пръв път на кораб, построен в Китай, ще се монтират крилати ракети Си Джей 10 (Чанцзян-10) с маса на бойната глава около 500 кг и обсег до 1500 км. Редица военни аналитици са на мнение, че те могат да носят и ядрен заряд.

Новият китайски военен кораб ще разполага също с различни артилерийски комплекси, хеликоптерна площадка и хангар. Според оценки всеки разрушител от новата серия ще струва около 5-6 млрд. юана (от 735 до 882 млн. долара).

Facebook logo
Бъдете с нас и във