Банкеръ Daily

Свят

Китай смекчи условията за влизане на европейци

Китай смекчи условията за влизане в страната за граждани на 36 европейски държави, улеснявайки издаването на визи на хора с разрешение за постоянно пребиваване, но принудени заради пандемията да останат в чужбина през последните четири месеца, предаде Франс прес. Пекин затвори границите в края на март, припомня агенцията.

Редица китайски посолства в Европа поместиха днес на сайтовете си съобщения, че чужденци с валидни разрешения за пребиваване могат да кандидатстват за безплатни визи. Става дума например за граждани на Германия, Белгия, Испания, Франция, Италия, Полша, Великобритания и Швейцария.

От края на март насам някои чужденци - като дипломати, някои категории бизнесмени, технически специалисти и преподаватели - можеха да влизат в Китай, но само с писмо от местните власти (което понякога бе трудно да се издейства) и срещу заплащане.

Остава в сила разпореждането всички пристигащи от чужбина да прекарат 14-дневна карантина в Китай. През последните месеци скочи и цената на самолетните билети, напомня АФП.

Пандемията изглежда отново се засилва в Европа, но Китай на практика е спрял епидемията на своя територия. От средата на май по официални данни там няма починали от Ковид-19, при все че се появяват нови огнища. До момента в Китай са регистрирани 85 000 случая на заразяване и 4634 починали вследствие на коронавируса, допълва агенцията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във