Банкеръ Daily

Свят

Китай ще затваря консулството на САЩ в Ухан в отговор на затварянето на своето в Хюстън

Китайското консулство в Хюстън

Китай обмисля да нареди затварянето на американското консулство в Ухан в отговор на затварянето на китайското консулство в Хюстън, съобщи днес източник, запознат с въпроса, предаде Ройтерс.

Китайското външно министерство засега не е коментирало темата, но на брифинг по-рано днес предупреди за възможен отговор на американското решение.

САЩ обявиха днес, че са наредили затварянето на китайското консулство в Хюстън, съобщи в изявление говорителката на Държавния департамент Морган Ортегас.

"Наредихме затварянето на Генералното консулство на Китай в Хюстън, за да защитим американската интелектуална собственост и лични данни", каза говорителката.

"Виенската конвенция постановява, че чуждите дипломати трябва да зачитат законите и разпоредбите в приемащата държава, и не трябва да се намесват във вътрешните работи на тази държава", добави говорителката, цитирана от Франс прес.

По-рано днес китайското външно министерство нарече затварянето на консулството "безпрецедентна ескалация" и заплаши Вашингтон с "ответни мерки", ако не пререзгледа решението.

Китай предупреди днес своите студенти в САЩ, че могат да станат обект на "произволни разпити", след като Вашингтон обяви затварянето на китайското консулство в Хюстън.

"Напоследък правоохранителните органи са засилили произволните разпити, тормоза, конфискуването на лични вещи и задържанията на китайски студенти в САЩ", посочи в комюнике китайското външно министерство, цитирано от АФП.

Пожарни и полицейски коли пристигнаха пред сградата на Генералното консулство на Китай в Хюстън, след съобщение за пожар на неговата територия, предаде ТАСС. Снощи в местни медии в Хюстън се появиха съобщения, че в двора на консулството се изгарят документи. Според телевизия Кей Пи Ар Си сигналът за пожара е подаден в 20.00 ч. местно време (1.00 ч. по Гринуич). Според телевизията от кадрите, направени от очевидци от съседни сгради се вижда, че няколко души са запалили огън във варели и контейнери и след известно време го изгасили. "Усеща се мирис на изгоряла хартия. Цялата сграда е заобиколена от пожарникари, които не могат да влязат вътре", казва пред телевизията свидетел на случващото се.

"Пожарникарите са се свързали със служители на консулството. Те им отговорили, че всичко е наред", посочва репортер на Кей Пи Ар Си, цитиран от ТАСС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във