Банкеръ Daily

Свят

Китай ще ваксинира по 10 милиона души на ден

Китай планира да ваксинира 40% от населението до края на юни.

Китай планира да ваксинира 40% от населението до края на юни. Според „Оксфорд икономикс“ амбицията на страната ще допринесе за реализирането на икономически ръст от 9,3% за тази година.

За да реализира тази цел Китай трябва да ваксинира всеки ден по 10 милиона души, което е два пъти повече от сегашния капацитет. Ако китайското правителство успее да запази това съотношение до третото тримесечие, ще бъде постигнат стаден имунитет, т.е. между 60% и 70% от жителите на страната ще бъдат ваксинирани.

Според резултатите от едно проучване на „Блумбърг нюз“, икономистите предвиждат, че ръстът на БВП на Китай за тази година ще достигне 8,5%.

Междувременно експерти от Световната здравна организация съобщиха, че ваксините срещу новия коронавирус на китайските лаборатории Синофарм и Синовак показаха, че са безопасни и ефикасни, но са необходими допълнителни данни.

Оценката е дело на Стратегическата консултативна експертна група за ваксинациите на СЗО, която заседаваше от 22 до 25 март. Тези експерти са натоварени с изготвяне на препоръки за ваксинации.

"Липсват обаче данни за хората от третата възраст и хората с други заболявания", отбелязват експертите и добавят, че ще са необходими изследвания за ефикасността и безопасността на двете ваксини за тези групи хора.

Решение на СЗО по молбите за одобрение на ваксините на Синофарм и Синовак не се очаква преди началото на април.

Facebook logo
Бъдете с нас и във