Банкеръ Daily

Свят

Китай ще санкционира компании от САЩ за продажбата на Ф-16 за Тайван

Китай възнамерява да въведе санкции срещу компаниите - доставчици на американски изтребители Ф-16 за Тайван. Това съобщи днес официалният представител на китайското външно министерство Гън Шуан, предаде ТАСС.

"Китай ще приеме всички възможни мерки за защита на собствените си интереси, включително по отношение на американските компании, които ще участват в тези доставки на въоръжение за Тайпе", подчерта той на редовен брифинг.

Гън Шуан припомни, че тайванският въпрос се отнася към вътрешните проблеми на Китай и Пекин смята твърдо да отстоява интересите си. "Искаме Съединените щати да се придържат към съвместните ни договорености и незабавно да анулират плана за доставките. В противен случай за всички последици ще отговаря Вашингтон", каза още той.

Както съобщи вчера представител на Държавния департамент, американската администрация официално е уведомила в същия ден Конгреса за решението да бъдат предадени на Тайван 66 изтребителя Ф-16 и придружаващото ги оборудване за 8 млрд. долара.

Предложената сделка помага на националните и икономическите интереси за сигурността на Съединените щати, като се подкрепят усилията на Тайван да модернизира военните си сили и да се поддържа надеждна отбранителна способност, отбелязва държавният секретар на САЩ Майк Помпео.

Агенцията за сътрудничество в областта на отбраната също заяви, че предложената продажба ще помогне за поддържане на политическа стабилност, военното равновесие и икономическият напредък в региона.

Пекин смята Тайван за отцепническа провинция, която е част от неделимата територия на Китай.

Facebook logo
Бъдете с нас и във