Банкеръ Daily

Свят

Китай ще позволи на семействата да имат до три деца

Държавата също така ще насърчава местните власти и работодателите да предоставят допълнителен отпуск на служителите, които отглеждат малки деца.

Китайското народно събрание прие в петък изменения в Закона за планиране на населението и плодовитостта и  разреши на китайските семейства да имат до три деца, съобщи агенция Синхуа. 

Според новата версия на закона държавата ще насърчава брака и раждането на деца в млада възраст. Освен това властите в страната се ангажират да въведат финансови, данъчни, осигурителни, образователни и жилищни обезщетения за млади семейства с деца и да намалят родителските разходи за раждането и възпитанието на младото поколение, както и образователните услуги.

Държавата също така ще насърчава местните власти и работодателите да предоставят допълнителен отпуск на служителите, които отглеждат малки деца.

През юли властите обявиха планове да разгледат въпроса за предоставяне на жилища на достъпни цени на младите семейства и данъчно приспадане за разходите за издръжка на деца под 3 години.

От средата на 70-те години на миналия век Китай провежда строга политика за ограничаване на раждаемостта. С малки изключения, на семействата беше разрешено само едно дете.

Въпреки това, поради бързото застаряване на населението на страната, причинено от спада на раждаемостта, китайските власти от 2008-2009 г. разрешиха на семейните двойки да имат две деца, ако и двамата съпрузи са единствени деца на родителите си. На 1 януари 2016 г. в КНР влезе в сила закон, позволяващ на всички китайски семейства да имат две деца.

Към края на 2020 г. населението на Китай е 1,41 милиарда души. Делът на гражданите над 60 години е достигнал 18,7%. През 2020 г. в страната е имало 10.035 милиона раждания, което е най ниското ниво от основаването на КНР през 1949 г. Според прогнозите на китайските демографи, ако сегашната тенденция не бъде обърната, до 2050 г. в Китай ще има около 487 милиона души на възраст над 60 години. С други думи, възрастните хора ще съставляват 35% от 1,4 милиарда жители на страната.

Facebook logo
Бъдете с нас и във