Банкеръ Daily

Свят

Китай ще подкрепя Интерпол

Китай ще подкрепя Интерпол, заяви китайският президент Си Цзинпин при откриването на 86-ата сесия на Генералната асамблея на Интерпол в Пекин, съобщиха Ройтерс и БТА.

Миналата година Международната организация на криминалната полиция (Интерпол) избра за свой президент китайския заместник-министър на обществената сигурност Мън Хунвей. Това накара правозащитни сдружения да запитат дали Пекин ще се опита да използва този пост за преследване на дисиденти в чужбина. 

"Китай твърдо подкрепя международната борба с тероризма", заяви Си и изтъкна приноса на страната в световното правоприлагане и полицейска дейност. По думите му сега повече хора признават Китай за една от най-безопасните държави в света.

Интерпол позволява обмен на информация между полициите на 190 страни и е изключително важен инструмент за Китай в момент, когато президентът Си Цзинпин е превърнал борбата с корупцията сред служителите на режима в свой приоритет, отбелязва Франс прес.

Китайските власти са започнали операция "Лов на лисици", в която вече са върнати от чужбина най-малко 2500 китайски граждани, които са заподозрени в икономически престъпления.

Facebook logo
Бъдете с нас и във