Банкеръ Daily

Свят

Китай ще насърчава хората в Тайван да се противопоставят на независимостта му

Тайпе

Китай ще насърчава народа на Тайван да се присъедини към противопоставянето на независимостта на острова и популяризиране на "повторното обединение" на Китай, каза днес китайският премиер Ли Къцян, цитиран от Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че това изявление вероятно ще влоши допълнително лошите отношения на Пекин с Тайпе.

Министър-председателят Ли изпусна думата "мирно" преди "повторно обединение", което е очевидна промяна в курса, в момент, когато отношенията се движат по низходяща спирала.

Китай смята Тайван за най-чувствителния и важен териториален въпрос и никога не се е отказвал от използването на сила, за да върне под свой контрол острова, който третира като непокорна китайска провинция.

От поне 4 десетилетия в речи пред парламента за Тайван китайските лидери използваха стандартния израз "мирно обединение".

Тайванската президентка Цай Ингвен каза в сряда в Тайпе на церемонията по встъпването си в длъжност за втори мандат, че Тайван не може да приеме да стане чест от Китай в рамките на предложението за автономия "Една държава, две системи", и категорично отхвърли претенциите на Китай за суверенитет.

В отчетния си доклад в началото на годишната среща на китайския парламент, Ли Къцян заяви, че Китай "ще се противопостави решително и ще попречи на всяка сепаратистка дейност за независимост на Тайван".

Китай ще подобри политиките и мерките за насърчаване на обмена и сътрудничеството от двете страни на Тайванския проток и ще защитава благополучието на хората в Тайван, каза Ли.

"Ще ги насърчаваме да се присъединят към нас в противопоставяне на независимостта на Тайван и насърчаване на повторното обединение на Китай. С тези усилия със сигурност ще създадем чудесно бъдеще за обновяването на китайската нация", заяви китайският премиер.

Китай превежда думата "тун и" като "повторно обединение" - термин, който може да бъде преведен и като "обединение". Той е предпочитан от мнозина в Тайван, които изтъкват, че комунистическото правителство в Пекин никога не е управлявало Тайван, затова не може да има "повторно обединение", отбелязва Ройтерс.

Всички основни тайвански партии отхвърлят предлагания от Пекин модел "Една държава, две системи", използван при управлението на бившата британска колония Хонконг.

От началото на епидемията от новия коронавирус Тайван се оплаква от засилен китайски военен натиск, като изтребители и бойни кораби редовно се приближават до острова по време на учения, определяни от Китай като рутинни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във