Банкеръ Daily

Свят

Китай ще наложи санкции на американските компании, които продават оръжия на Тайван

Джао Лидзиен

Наскоро Държавният департамент на Съединените щати разреши продажбите на оръжие на Тайван. По тази причина на редовната си пресконференция в понеделник говорителят на китайското Външно министерство Джао Лидзиен заяви, че Китай е решил да предприеме необходимите мерки, за да защити своите интереси, и да наложи санкции на американските компании, както и на лица, които участват в продажбата на оръжия на Тайван.

Отделът за сътрудничество в сферата на сигурността към Отбранителното министерство на САЩ заяви, че Държавният департамент вече е разрешил продажбата на оръжие на Тайван на обща стойност 1,8 милиарда щатски долара.  

 Джао Лидзиен каза, че решението на САЩ сериозно нарушава принципа за „единен Китай“ и трите съвместни комюникета между Китай и САЩ, както и суверенитета и интересите в сферата на сигурността. Пекин е твърдо против и отправя сериозни критики относно това, съобщава Радио Китай.

„Китай отново призовава САЩ да спазват принципа за „единен Китай“ и трите съвместни комюникета, да спрат да продават оръжие на Тайван и всякакви военни контакти с острова. Китай ще продължи да предприема необходимите мерки в защита на своя суверенитет и сигурност”, каза говорителят.

САЩ и Тайван разгневиха Китай в началото на месеца, защото организираха двудневна конференция, за да обсъдят исканията на острова за доставки на американска военна техника. Китай обаче смята Тайван за своя отцепническа провинция и заявява, че ще започне война, ако тя провъзгласи независимост. И колкото по-тесни стават връзките между Вашингтон и Тайпе, толкова по-често повтарят тази заплаха медиите в Китай.

На видеоклип, излъчен от армията на КНР, един хор, също като в Съветския съюз преди 1941 г., запява: "Избухне ли утре война . . . ". Потокът от подобни предавания онлайн е придружен с кадри, показващи пускове на балистични ракети и мощни експлозии. Американски коментатори се тревожат, че на фона на рязко влошените отношения между Китай и САЩ подобна пропаганда може да засили риска от непреднамерени сблъсъци.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във