Банкеръ Daily

Свят

Китай ще лекува коронавируса с традиционна медицина

Китай добави три патентовани продукта на традиционната китайска медицина към медикаментите за лечението на COVID-19. Това са гранулите Дзинхуа Цинган, капсулите Лиенхуа Цинуън и инжекцията Сюебидзин, които преминаха клиничните изпитвания на Националното управление на медицинските продукти.

От Националното управление по традиционна китайска медицина заявиха, че трите лекарства са били широко използвани при лечението на над 70 000 заразени с новия коронавирус в Китай и са се оказали ефективни при облекчаването на симптоми, като висока температура и възпаление, съобщи Радио Китай.

Тайланд даде зелена светлина на капсулите Лиенхуа Цинуън на своя пазар, а Франция се готви да проведе клинични проучвания върху лекарството.

Китайската традиционна медицина исторически датира развитието си от поне 8000-4000 г. пр.н.е., откогато датират археологически находки на първите каменни игли за иглотерапия. 

Природозащитници алармират обаче, че китайското правителство, който въведе пълна забрана на търговията и консумирането на живи диви животни,  сега препоръчва използването на Tan Re Qing, инжекция, която съдържа меча жлъчка, за лечението на тежките случаи на Covid-19.

Тази препоръка подчертава противоречието в подхода към животинския свят: затварянето на търговията с живи животни за храна от една страна и популяризирането на търговия с животински органи от друга, съобщава National Geographic.

Отделяна от черния дроб и съхранявана в жлъчния мехур жлъчката от различни видове мечки, в това число азиатски черни мечки и кафяви мечки, се използва в традиционната китайска медицина поне от VIIIв. Тя съдържа високи нива на урзодезоксихолева киселина, известна също така като урзодиол, за която е клинически доказано, че помага при разграждането на камъни в жлъчката и за лечението на чернодробни болести. Урзодезоксихолева киселина е налична и като синтетично лекарство навсякъде по света от десетилетия.

„Ставаме свидетели как тази препоръка на правителството се използва от трафикантите, за да рекламират незаконните си продукти, казва Арон Уайт от Environmental Investigation Agency (EIA). Незаконна жлъчка от диви мечки продължава да се произвежда в Китай, и да се внася такава от Лаос, Виетнам и Северна Корея.“

Всички ферми за диви животни поставят рискове за здравето, без оглед на това дали животните се отглеждат за месо или традиционна медицина, казва Уайт: и в двата случая стотици диви животни живеят сбутани едно до друго, а хората често имат контакт с труповете.

Facebook logo
Бъдете с нас и във