Банкеръ Daily

Свят

Китай ще изгради изследователска станция на Луната

Планът за периода 2021 г. – 2025 г. предвижда Китай да продължи да насърчава разработките на ракети-носители, за да помогне в изследванията на дълбокия космос.

Китай приключи проучванията си за реализиране на четвъртата фаза от програмата за изследване на Луната и се очаква в бъдеще да изгради международна изследователска станция на южния ѝ полюс, посочи У Уейжен, главен дизайнер на китайската програма за изследване на Луната, цитиран от Радио Китай.

В интервю за „China Space News“ той каза, че четвъртата фаза предвижда три мисии, събиране на проби и подробно проучване на ресурсите на Южния полюс на Луната, както и тестването на ключови технологии за изграждането на изследователската станция.

У Уейжен обясни, че вероятно там също има полярни дни и нощи като земните. Възможно е на Луната да има повече от 180 последователни дни, което би било изключително удобно за астронавтите, добави той.

Миналата седмица Китай и Русия подписаха меморандум за разбирателство за изграждането на международна научноизследователска станция на Луната. Двете страни ще използват своя опит в космическата наука, научноизследователската и развойна дейности и технологиите,заедно ще формулират пътната карта за изграждането на лунната изследователска станция, подчерта У, добавяйки, че Китай обмисля кацане на южния полюс на Луната с по-дългосрочен престой на астронавтите.

Планът за периода 2021 г. – 2025 г. предвижда Китай да продължи да насърчава разработките на ракети-носители, за да помогне в изследванията на дълбокия космос, каза още У.

Сондата "Чанъе 5" бе  първият опит да бъдат донесени лунни скали на Земята след 70-те години на миналия век, а през 2020 г. взе проби от лунна почва. Сондата кацна в Морето на бурите на видимата страна на Луната.

Изследването на Космоса е политически трофей за управляващата комунистическа партия, която се стреми към глобално влияние, съответстващо на икономическите успехи на Китай. Страната  изостава с едно поколение от САЩ и Русия, но неговата програма - обвита в секретност и с военна насоченост, бързо се развива. Тя залага на запомнящи се мисии, които, в случай на успех, могат да поставят Пекин в авангарда на космическите полети.

Facebook logo
Бъдете с нас и във