Банкеръ Daily

Свят

Китай  ще е единствената страна с положителен икономически ръст за 2020 г.

Китайската икономика се възстановява стабилно, а Китай  ще е единствената икономика в света, запазваща положителен икономически ръст през тази година. Това показват икономическите и търговски отчети на страната. 

Говорителят на Министерството на външните работи на Китай Уан Уънбин заяви, че страната решително ще придвижва създаването на отворена световна икономика и ще внесе повече енергия за възстановяването на глобалната икономика, съобщи Радио Китай.

„Като страна с население от 1,4 милиарда души, 400 милиона от които със средни доходи, Китай е най-големият пазар в света. Вратите на Китай винаги ще бъдат отворени. Ние заедно с различните страни ще засилим сътрудничеството в контрола и превенцията на епидемията и ще поддържаме стабилността на световната индустриална и снабдителна верига“, каза Уан Уънбин.

На срещата от миналата седмица президентът Си Дзинпин и други изложиха план за петгодишната програма на Китай с ключови цели за следващите 15 години. Те включват превръщането на Китай в нация с „високи доходи“ до 2025 г., както и преминаването на страната към „умерено развитите“ нации до 2035 г.

Брутният вътрешен продукт се е повишил с 4,9% през третото тримесечие на годишна база. Разширяването е по-слабо, отколкото прогнозираха икономистите, но по-бързо от ръста от 3,2% през второто тримесечие. Продажбите на дребно са нараснали с 3,3% през септември, промишленото производство е нагоре с 6,9% през месеца, а ръстът на инвестициите се е ускорил до 0,8% за деветте месеца до края на тримесечието. 

Въпреки по-слабото от очакваното представяне на БВП като цяло икономическото производство се е увеличила с 0,7% през годината досега, което означава, че втората по големина икономика в света възвърна всички позиции, загубени през първата половина на годината.

Facebook logo
Бъдете с нас и във