Банкеръ Daily

Свят

Китай се похвали с 81% ръст на чуждестранните инвестиции

На фона на стабилното възстановяване на китайската икономика и подобрената бизнес среда, преките чуждестранни инвестиции в Китай са нараснали с 14% през 2020 г.

Привлечените от Китай чуждестранни инвестиции през 2020 г. се равняват на 520,5 милиарда долара, което представлява ръст от 81% спрямо 2019 г., се казва в доклад на Държавната администрация по чуждестранна валута

На фона на стабилното възстановяване на китайската икономика и подобрената бизнес среда, преките чуждестранни инвестиции в Китай са нараснали с 14% през 2020 г.

Пазарът за ценни книжа в страната през миналата година отчете нетен приток на задгранични инвестиции в размер на 254,7 милиарда долара, което е ръст от 73% на годишна база.

Според доклада резултатът се дължи на перспективното икономическо развитие, предпазливата парична политика и високото ниво на отваряне на финансовия пазар на Китай.

Пекин обаче се опасява, че икономиката му, колкото и бързо да се развива, все още не е толкова модерна и високо технологична колкото тази на САЩ. Миналия месец в реч пред партийните делегати в Голямата зала на народа в Пекин Миао Вей, член на водещата правителствена консултативна структура - Китайската народна политическа консултативна конференция, обяви, че Китай ще стане "велика сила" в производството поне след 30 години, пише Би Би Си. 

"Основните ни мощности все още са слаби, а ключови технологии са в ръцете на други, което крие риска да бъдем стиснати за гърлото", коментира правителственият съветник.

Въпреки че азиатската страна е възприемана за "фабриката на света", тъй като над една трета от глобалното производство на стоки от автомобили до телефони идва оттам, китайските лидери се безпокоят за зависимостта от американските технологични продукти, включително полупроводници. Но Миао Вей предупреждава, че макар Китай да продължава да произвежда голямо количество потребителски и индустриални стоки, производството като дял от икономиката спада "прекалено рано, прекалено бързо". За 2020 г. производството е съставлявало малко над една четвърт от БВП, което е най-ниското равнище от 2012 г. насам. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във