Банкеръ Daily

Свят

Китай се оплака, че лидерите от Г-7 са го оклеветили

В заключителното комюнике на срещата на върха на Г-7, която се проведе на 11-13 юни, лидерите на участващите държави изразиха намерението си да постигнат съгласие по подход към "непазарните практики и политики на Китай".

Китай протестира срещу изказвания на участници в срещата на върха на Г-7 (Великобритания, Германия, Италия, Канада, САЩ, Франция и Япония) за техните „клевети и опити да се намесят във вътрешните работи на КНР“, съобщи в понеделник китайското посолство във Великобритания.

"Настояваме САЩ и други страни от Г7  да спрат да клеветят Китай и да се намесват във вътрешнополитическите дела на страната ни“, се казва в изявление, публикувано на уебсайта на китайската дипломатическа мисия. "Подобни изказвания няма да повлияят положително на международното сътрудничество, но ще допринасят за възникването на конфликти и противоречия."

Документът уточнява, че неотдавнашните изявления на представители на Г-7 за ситуацията в Хонконг и Синцзян, както и  въпроса за Тайван "са все по-показателни за техните лоши намерения". "Ние изразяваме нашето силно недоволство и силен протест в това отношение“, се казва в него.

Както се отбелязва в изявлението, опитите на членовете на Г-7 да окажат натиск върху Китай "сериозно нарушават основните принципи на международното право".

Китай категорично предупреди лидерите на Г-7, че дните, когато "малките" групи държави са решавали съдбата на света, отдавна са отминали, като отвърна на опита на най-богатите демокрации, които се опитват да действат съгласувано, за да противодействат на мощта на Пекин, съобщи Ройтерс. 

"Дните, когато глобалните решения бяха диктувани от малка група държави, отдавна отминаха. Винаги вярваме, че държавите, големи или малки, силни или слаби, бедни или богати, са равни и че световните дела трябва да се решават чрез консултации от всички страни", уточни говорителят на китайското посолство в Лондон.

В заключителното комюнике на срещата на върха на Г-7, която се проведе на 11-13 юни, лидерите на участващите държави изразиха намерението си да постигнат съгласие по подход към "непазарните практики и политики на Китай", които те нарекоха предизвикателство към функционирането на световната икономика. Те настояха властите в Пекин да зачитат правата и свободите на хората в Хонконг и уйгурите, призовавайки за първи път за „мир и стабилност в Тайванския проток“. Г-7 декларира готовността си да си сътрудничи с Пекин "там, където отговаря на взаимните интереси", както и за общите глобални предизвикателства.

Facebook logo
Бъдете с нас и във