Банкеръ Daily

Свят

Китай се надява на нови бизнес отношения със САЩ

Китайският държавен съветник и външен министър Уан И проведе видео среща с представители на Борда на директорите на Американско-китайския бизнес съвет.

Китайският държавен съветник и външен министър Уан И проведе видео среща с представители на Борда на директорите на Американско-китайския бизнес съвет.

Пред тях той заяви, че Китай и САЩ трябва да положат общи усилия за преодоляване на настоящите трудности помежду си, да възстановяват търговския диалог и вървят към подобряване на отношенията., съобщи Радио Китай.

Уан И посочи, че сегашната ситуация е резултат от погрешния подход на Вашингтон. "Китай винаги е поддържал политика за мирно развитие, реформи и отваряне, така че да се подобри живота на обикновените хора. Китай е готов да работи заедно с всички страни по света в името на общото развитие и реализирането на взаимни ползи, както и очаква Вашингтон да коригира търговската си политика", добави Уан И.

През ноември САЩ заплашиха Китай със санкции. Съветникът по националната сигурност на американския президент Доналд Тръмп Робърт О'Брайън обвини Китай в нарушаване на международните задължения в Хонконг. Преди това правителството на Хонконг отстрани четирима опозиционни членове на местния законодателен орган, след като беше счетено за заплаха за националната сигурност.

Междувременно бившият държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър заяви, че предстоящата администрация на Джо Байдън трябва бързо да възстанови каналите за комуникация с Китай или рискува криза, която може да прерасне във военен конфликт.

Ако няма някаква база за сътрудничество, светът ще бъде изправен пред катастрофа, сравнима с Първата световна война, предупреди специалистът при откриването на Нов икономически форум. Кисинджър предупреди, че днес военните технологии могат да предизвикат криза "дори по-трудна за контрол" в сравнение с миналото.

97-годишният стратег подчерта, че Америка и Китай в момента се насочват към конфронтация и тяхната дипломация се провежда по конфликтен начин.

Facebook logo
Бъдете с нас и във