Банкеръ Daily

Свят

Китай се е опитал да блокира неудобен за Пекин доклад на ЕС за пандемията от коронавируса

Китай се е опитал да блокира доклад на Европейския съюз, в който се казва, че Пекин е разпространявал дезинформация за заразата от коронавирус. Това твърдят четири източника. Това се вижда и от дипломатическа кореспонденция, с която "Ройтерс" се е запознал.

Докладът впоследствие е разпространен, макар че някои критики срещу китайското правителство са били преформулирани или премахнати - признак за опита на Брюксел да балансира в период, когато заразата от коронавирус обърква международните отношения.

"Никога не коментираме съдържанието или предполагаемото съдържание на вътрешни дипломатически контакти и комуникации с нашите партньори от други държави", каза говорител на ЕС.

Четири дипломатически източници са съобщили за "Ройтерс", че първоначално докладът трябвало да излезе на 21 април, но бил забавен, след като високопоставени китайски представители научили за съдържанието му от предварителна информация на изданието "Политико".

Същия ден високопоставен китайски представител се свързал със служители на Алианса в Пекин и им е казал, че ако докладът в този си вид бъде разпространен, това ще е много лошо за сътрудничеството.

Според китайската версия, докладът бил така написан, че обслужвал нечии други интереси – твърдението, което Брюксел схваща като "искате да угодите на САЩ".

Една от ключовите разлики, която "Ройтерс" цитира, е още на първа страница. Първоначалната версия там е, че Китай поддържа глобална дезинформационна кампания, за да не позволи Пекин да поеме вината за пандемията с COVID-19 и за да "излъска" имиджа си пред света.

След това езикът е смекчен – имало значителни доказателства за тайни китайски операции в социалните медии.

Facebook logo
Бъдете с нас и във