Банкеръ Daily

Свят

Китай санкционира десет представители на ЕС и четири организации

Китай санкционира десетима представители на Европейския съюз и четири европейски организации заради предполагаемата им намеса в китайските вътрешни работи в региона Синцзян, предаде Ройтерс.

Сред санкционираните има петима евродепутати - Илхан Кючюк, Райнхард Бютикофер, Михаел Галер, Рафаел Глюксман и Мириам Лексман, предаде ТАСС. Другите петима са нидерландският депутат Сьорд Вимер Сьордома, белгийският депутат Самюел Коголати, литовският депутат Давиле Шакалене, германският учен Адриан Ценц и шведският изследовател Бьорн Ерден.

"На посочените лица и членовете на семействата им се забранява да посещават в континентален Китай, Хонконг и Макао. Също така ще бъдат ограничени техните контакти с Китай и контактите на свързаните с тях компании и институции", се казва в изявление на китайското външно министерство.

Санкционирани са и Комитетът на Съвета на ЕС по въпросите на политиката и сигурността, Подкомитетът на Европейския парламент по въпросите на правата на човека, берлинският институт "Меркатор" по изследване на Китай и датската фондация "Алианс на демокрациите".

Китайското външно министерство посочи, че тези санкции се въвеждат като ответна мярка на приети от ЕС подобни санкции и призова ЕС да се откаже от погрешния път на намеса в китайските вътрешни работи.

Ответните санкции на Китай заради наложените по-рано днес санкции от ЕС са неприемливи. Това заяви върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел след заседанието на европейските външни министри.

По неговите думи ЕС цели да продължи с Пекин диалога за човешките права. Той отбеляза, че днес Съветът на ЕС е приел санкции по новото европейско законодателство срещу нарушителите на човешките права по света, които засягат шест държави - Китай, Северна Корея, Либия, Южен Судан, Еритрея и Русия.

Борел оцени положително действията на турското ръководство в последните три месеца. Той уточни, че всички възможности остават открити и Европейският съвет ще прецени по-късно тази седмица в каква посока да продължат отношенията с Анкара. От декември насам виждаме действия на турското ръководство в правилната посока, обобщи той. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във