Банкеръ Daily

Свят

Китай разработва следващия си петгодишен икономически план

Китай започва да разработва следващия си петгодишен икономически план. Ръководителите на азиатската страна се събират на четиридневно заседание, за да определят целите за развитие до 2035 година, съобщава ДПА.

Според анализаторите четиринайсетият петгодишен план най-вероятно ще бъде насочен към постигане на икономическа самодостатъчност, развитие на технологичните иновации и по-чиста околна среда.
Китай продължава да следва идеята за т. нар. двоен кръговрат, според която си поставя за цел да засили икономическата си самодостатъчност и същевременно да продължи да се възползва от глобализацията.
Президентът Си Цзинпин е представил работен доклад при откриването на пленарната сесия на централния комитет на Китайската комунистическа партия. Заседанието ще продължи до четвъртък (29 октомври). То се провежда в сложна международна обстановка - засилено напрежение с взаимни обвинения по много въпроси - за търговията, за нарушаване на човешките права и причината за възникване на пандемията от коронавирус, които прелитат между Китай и САЩ, Австралия и други западни страни.
В същото време, докато в САЩ, Европа и други части от света са притиснати от втора вълна на пандемията, то Китай като че успя до голяма степен да овладее пандемията, което пък позволи на националната икономика да започне да се възстановява - отварят се производства, хората се връщат на работа, пътуванията, макар и само във вътрешността на страната вече са разрешени. Прогнозите са тя да постигне растеж от 4.9% през третото тримесечие на годината и да обърне посоката на развитие след онзи исторически спад от 6.8% през първите три месеца на тази година и растежа от 3.2% през второто тримесечие.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във