Банкеръ Daily

Свят

Китай разработва още ваксини срещу коронавирус

До средата на август Пекин е дарил ваксини в над 100 страни, изнесъл е своите препарати в над 60 страни, като общо доставените дози са близо 800 милиона. 

Китай започна да разработва ваксини срещу новия коронавирус още в самото начало на епидемията на базата на пет различни технологии. Всички създадени до момента са преминали клинични изпитвания. В бъдеще ще се ускори разработването и достъпът им до пазара, за да се облагодетелстват повече хора, съобщи Радио Китай. 

На пресконференция във вторник ръководителят на съответния отдел на Държавната комисия по здравеопазване Джън Джунуей обясни, че в момента три китайски инактивирани ваксини са получили разрешение за пускане на пазар, още две са одобрени за спешна употреба. Други две на основата на нуклеинова киселина скоро ще започнат клинични изпитвания в чужбина, каза още той.

Според информация от Държавната здравна комисия до 26 август в 31 провинции, включително автономните райони и градовете на централно подчинение, са поставени над 2 милиарда дози ваксини срещу COVID-19.

До средата на август Пекин е дарил ваксини в над 100 страни, изнесъл е своите препарати в над 60 страни, като общо доставените дози са близо 800 милиона. 

На 4 септември  сръбският здравен министър Златибор Лончар обяви, че производството на китайската коронавирусна ваксина ще започне в Сърбия през октомври и че се очаква Hemofarm да произведе около 6 милиона дози до края на годината.

Лончар каза на белградското летище „Никола Тесла“, където приветства първия контингент от суровини за производство на китайската ваксина, че на 9 септември ще бъде направена първата копка за изграждане на фабрика за производство на ваксината.

Срокът за завършване на строителството на завода е първото тримесечие на следващата година и ще се произвеждат около 3 милиона дози на месец, каза сръбският министър.

Facebook logo
Бъдете с нас и във