Банкеръ Daily

Свят

Китай разработи 1,1 млн. компютърни програми за година

Китайските разработчици на софтуер през 2018 г. са регистрирали авторски права за 1,1 милиона нови програми с ръст от 48,8%, пише Global Times, позовавайки се на Китайския център за защита на авторските права.

Най-бързият растеж от 76% показа развитието на мобилните приложения. Също така са създадени множество софтуери в области като финанси, медицина, интернет на нещата, облачни технологии, антивирусни програми и софтуер за за защита на данни, съобщава РИА Новости.

Една от най-иновативните разработки е мобилното приложение за превенция на интернет пристрастяването сред децата и юношите. Това приложение блокира връзката с интернет след 40 минути активно използване на смартфона, след което само родителите могат да възстановят отново връзката чрез въвеждане на специален код или сканиране на пръстов отпечатък. Освен това приложението има функция, чрез която напълно блокира достъпа до интернет от смартфон от 22:00 до 6:00, за да гарантира, че детето ще заспи. Мобилно приложение все още е в тестови режим, но се очаква да се появи на китайския пазар през юни.

Според Академията за социални науки на Китай всеки пети тийнейджър в Китай страда от интернет пристрастяване. Най-честата проява на тази болест е пристрастяването към онлайн игрите. Данните показват, че 23,6% от младите хора в Китай играят онлайн игри най-малко четири дни в седмицата, а 17,7% - всеки ден. Друг извод от проучването е, че зависимостта от онлайн игрите е пряко пропорционална на възрастта: 16,9% от учениците в началните училища постоянно играят, докато в прогимназиалните класове тази цифра нараства до 21,9%, а в гимназията - до 31,8%, отбелязва РИА Новости.

"Интернет зависимостта пряко засяга живота ни. Един на всеки пет тийнейджъри вече е станал зависим или е на ръба да се пристрасти към онлайн игри", констатира Джоу Хуаджен, която е ръководител на проучването. Тя припомня, че през 2018 г. пристрастяването към хазарта е признато от Световната здравна организация като психично увреждане.

В Китай интернет зависимостта е официално призната като психично разстройство на 8 ноември 2008 г. Тази концепция е залегнала в първия по рода си за Китай документ "Стандарти за диагностика на интернет зависимостта". Лекарите смятат, че прекомерният ентусиазъм за виртуалния свят често води до възникването на сериозни в реалния живот. Според данни на Бюрото за обществена сигурност в Пекин, публикувани през 2009 г., 76% от престъпленията сред тийнейджърите са до известна степен мотивирани от пристрастяването си към онлайн игри

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във