Банкеръ Daily

Свят

Китай пусна влак до Украйна

През първата половина на тази година са пуснати 1359 товарни влака между Китай и Европа, което е увеличение с над 50% на годишна база.

На 29 август влак, натоварен с 50 контейнера машини и оборудване, тръгна от Чунцин директно за украинската столица Киев. Това бележи успешното пускане на товарната жп линия Чунцин - Киев, която е част от редовните маршрути между Китай и Европа, съобщава Радио Китай.

В миналото изнасяните от Чунцин за Украйна стоки трябваше да преминават през Беларус или Полша, в бъдеще обаче първо ще се събират в Чунцин и от там директно ще достигат до Украйна. Това е още едно разширение за товарните превози между Китай и района на Централна и Източна Европа, което ще свързва по-ефективно Евразия и ще съдейства за по-бързото транспортиране. В същото време ще намали значително разходите за логистика.

Според информация на Управлението на пристанището и логистиката на Чунцин, през първата половина на тази година са пуснати 1359 товарни влака между Китай и Европа, което е увеличение с над 50% на годишна база. Общият им брой от пускането на линията през 2011 г. вече е достигнал 8000.

През юни пък в провинция Съчуан беше демонстрирана първата въздушна железница. Машината развива скорост до 80 километра в час. С влака могат да пътуват около 120 души. И, за да е пълна насладата от пътуването - стените и подът на железницата са стъклени. Така се осигурява 270 градусова панорамна гледка.

Небесният влак е подходящ за планински райони и трудно достъпни зони. Надеждите на властите в провинция Съчуан са, че железницата ще помогне за развитието на туризма, не само с транспортирането на пътници, но и с една нова ниша - съзерцаване на природата от високо.

Facebook logo
Бъдете с нас и във