Банкеръ Daily

Свят

Китай протестира срещу действията на САЩ в Южнокитайско море

Вей Фънхъ

Китай протестира срещу действията на Съединените щати в Южнокитайско море и по отношение на Тайван, заяви днес китайският министър на отбраната Вей Фънхъ, цитиран от Ройтерс и ТАСС.

Вей Фънхъ каза това на провеждащата се в Сингапур международна конференция по въпросите на сигурността в Азиатско-тихоокеанския регион "Диалог Шангри-ла".

"Забелязахме тенденция за разширяване на участието на Съединените щати в делата на региона, за което вчера отново заявих на изпълняващия длъжността министър на отбраната на САЩ Патрик Шанахан", каза китайският министър. По думите на Вей, Пекин протестира срещи последните действия и подхода на Съединените щати по отношение на Южнокитайско море и тайванския въпрос.

Вашингтон, заяви Вей Фънхъ, "трябва да взема под внимание загрижеността на другите страни и да не подрива регионалната безопасност". Вей каза още, че Китай никога не е окупирал други държави и не е бил заплаха.

Китайският министър на отбраната предупреди за готовността на китайските въоръжени сили да реагират на опити на други държави за отделяне на Тайван от Китай.

"Китай ще бъде единна страна, всяка чуждестранна намеса ще бъде неуспешна. Ако някой се опита да отдели Тайван от Китай, китайските въоръжени сили ще реагират по адекватен начин", изтъкна Вей.

Facebook logo
Бъдете с нас и във