Банкеръ Daily

Свят

Китай призова за вдигане на рестрикциите за Афганистан

Ван И

Министърът на външните работи на Китай Ван И заяви, че различните едностранни санкции или рестрикции срещу Афганистан трябва да бъдат вдигнати колкото се може по-скоро, съобщи Ройтерс.

Икономическите санкции срещу Афганистан трябва да бъдат прекратени, е казал Ван И на виртуална среща на външните министри от Г20 в сряда, посветена на Афганистан, цитиран от китайското министерство на външните работи.

Афганистанските валутни резерви са национално богатство, което трябва да принадлежи на народа на страната и да бъде използвано от нейния народ, а не да бъде употребявано за разменна монета за упражняване на политически натиск върху Афганистан, е казал Ван И.

Междувременно заместник-генералният секретар на ООН по хуманитарните въпроси Мартин Грифитс е разрешил в сряда отпускането на 45 млн. долара жизненоважна подкрепа за Афганистан от фонда за извънредни ситуации на Световната организация, съобщи Асошиейтед прес. От своя страна Световната здравна организация предупреди, че Афганистан е изправен пред непосредствена хуманитарна катастрофа, защото хиляди здравни заведения са без финансиране за медицински доставки и заплати на персонала.

Грифитс също заяви, че "ще бъде трагедия да се допусне системата за медицински доставки на Афганистан да се разпадне".

Едно "шоу" на талибаните на Общото събрание на ООН, където дошлите на власт в Афганистан ислямисти искат да им бъде дадена думата, "няма да донесе нищо", заяви от своя страна германският външен министър Хайко Маас.

"Общото събрание на ООН не е подходящата платформа за подобно нещо", каза министърът в Ню Йорк и добави: "Трябва да говорим с талибаните. Има няколко канала за това, които бяха установени през последните седмици".

Правителството, назначено от талибаните след идването им на власт в Кабул в средата на август, официално поиска от ООН да говори от името на Афганистан пред годишната сесия на Общото събрание, която ще продължи до понеделник.

Посланикът на предишното, свалено от талибаните афганистанско правителство, който все още е акредитиран в световната организация, също иска да представлява страната си. Малко вероятно е ООН да разреши този спор преди края на дебатите и да позволи на пратеник на талибаните да говори на престижната платформа, съобщиха няколко източници.

Повечето правителства по света все още не признават правителството, назначено от талибаните, като преди това изискват то да изпълни няколко условия, включително зачитане на правата на жените и ангажимента му да остави тези афганистанци, които искат да напуснат страната, да го направят.

"Важни са конкретните факти, а не просто думите, относно правата на човека, особено правата на жените, приобщаващото управление и ясното дистанциране от терористични групи", подчерта Хайко Маас.

"Комуникацията с талибаните и афганистанското правителство ще зависи от това", добави той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във