Банкеръ Daily

Свят

Китай призова Турция да прекрати интервенцията си в Сирия

Китай призова днес Турция да прекрати военната си интервенция в Сирия, предаде Франс прес.

"Призоваваме Турция да сложи край на офанзивата си и да намери правилния път към политическо решение", заяви пред журналисти говорителят на китайското външно министерство Гън Шуан.

Китай, който е съюзник на Русия и на сирийския режим, досега реагираше сдържано на турската офанзива срещу кюрдските сили в Северна Сирия, отбелязва Франс прес.

Пекин призова в четвъртък да бъде спазвана териториалната цялост на Сирия, припомня агенцията.

Заедно с Русия, Китай блокира в петък декларация на Съвета за сигурност на ООН, призоваваща Турция да прекрати военните действия.

Гън подчерта днес, че офанзивата създава риск от бягство на терористи от охраняваните от кюрдските сили затвори.

"Организацията "Ислямска държава" може да се опита да използва случая, за да се завърне" в региона, изтъкна Гън Шуан и призова Анкара да стои редом с международната общност в съвместната борба срещу тероризма.

Междувременно германската канцлерка Ангела Меркел отново отправи призив към Турция да прекрати офанзивата си в Сирия, предаде Асошиейтед прес. 

Германската лидерка изтъкна, че турската операция трябва да бъде прекратена, тъй като "явно причинява страдание на много хора и създава несигурност от гледна точка на борбата с "Ислямска държава".

Норвежката министър-председателка Ерна Сулберг, която е в Берлин по покана на Меркел, подчерта, че Норвегия е преустановила продажбата на оръжия на Турция. "Мисля, че е по-добре Турция да е в НАТО, отколкото извън НАТО", но "не можем да се държим, сякаш нищо не се е случило", категорична бе Сулберг.

Facebook logo
Бъдете с нас и във