Банкеръ Daily

Свят

Китай призова САЩ да се изказват предпазливо по тайванския въпрос

Военното напрежение между Тайван и Китай достигна връхната си точка за последните 40 години.

Американският закон за отношенията с Тайван и шестте ангажимента на страната са в разрез с трите съвместни комюникета между Китай и САЩ. Те представляват груба намеса във вътрешните работи на Китай. Освен това са нелоялни и неефективни. Китай е категорично против тях. Това заяви говорителката на кабинета за работа с Тайван при Държавния съвет на Китай Джу Фънлиен, цитирана от Радио Китай.

Тя каза също, че принципът за единен Китай е политическа основа на китайско-американските отношения. В трите съвместни комюникета между двете страни ясно се посочва, че САЩ признават централното китайско правителство за единствено и законно правителство на Китай, както и китайската позиция, че съществува само един Китай и Тайван е неделима част от него.

„Призоваваме САЩ да спазват принципа за единен Китай и трите съвместни комюникета, да се отнасят предпазливо към тайванския въпрос и да не подкопават мира и стабилността в Тайванския проток“, каза още говорителката.

В края на октомври Съединените щати обявиха, че ще защитят Тайван, ако Китай го атакува. Това обеща американският президент Джо Байдън. Той заяви, че Съединените щати биха се притекли на помощ на Тайван, който се оплаква от засилващ се военен и политически натиск от страна на Пекин да приеме китайския суверенитет.

Байдън заяви, че хората не бива да имат съмнения по отношение на военната мощ на Вашингтон, тъй като "Китай, Русия и всички останали по света знаят, че ние разполагаме с най-могъщата армия в човешката история".

"Не искам Студена война с Китай. Искам само Китай да разбере, че ние няма да отстъпим и няма да променим възгледите си", каза американският президент.

Военното напрежение между Тайван и Китай достигна връхната си точка за последните 40 години, заяви този месец тайванският министър на отбраната, според когото Китай е способен да организира цялостна инвазия на Тайван до 2025 г.

Преди месец Китай отправи предупреждение към Словакия и Чехия във връзка с предстоящо посещение на тайванския външен министър Джоузеф Ву в двете европейски страни. 

Китай се противопоставя на посещенията на висши тайвански представители в други държави, тъй като ги разглежда като прикрита подкрепа за претенциите на острова да бъде независима държави. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във