Банкеръ Daily

Свят

Китай прие национален план за човешките права

Според властите в Пекин страната е постигнала голям напредък в защитата на човешките права.

Китай представи нов национален план за действие в областта на човешките права 2021 – 2025 г. Той се състои от 8 части, които са свързани с икономиката, обществото и културата, гражданските и политически права, околната среда, гаранциите за специалните обществени групи, образованието, участието в глобалното управление и други теми.

От 2009 г. насам Китай е формулирал три такива национални плана. Според правителството "в резултат на това жизненият стандарт в страната продължава да расте, гарантират се правата на хората в различни области и се усъвършенстват законовите гаранции", съобщи Радио Китай.

През март Европейският съюз, САЩ, Канада и Великобритания наложиха санкции на Китай заради нарушаването на правата на уйгурите. Пекин отговори като включи 10 европейски политици в черен списък, сред които е и българският евродепутат Илхан Кючук.

Мерките на ЕС са насочени срещу четирима китайски държавни служители, на които ще бъде забранено да влизат в държавите от блока. Един от тях е наказан и с блокиране на имуществото му под юрисдикцията на ЕС. Според държавите от ЕС санкционираните държавни служители са отговорни за „сериозни нарушения на човешките права“ на представители на уйгурското малцинство.

Китай отдавна търпи критики за затварянето в концентрационни лагери на над 1 милион уйгури и представители на други мюсюлмански общности в западния район Синдзян. Пекин нарича тези лагери центрове за превъзпитание и обучение и оправдава съществуването им с борбата срещу екстремизма и тероризма.

Facebook logo
Бъдете с нас и във